Versíró pályázat a Bükkről

 Versíró pályázat a Bükkről

A Bükk csavargó útjain - versíró pályázat! Az idén 40 éves Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a 38. Kaláka Fesztivál versíró pályázatot hirdet, melyre a Bükk lenyűgöző természeti adottságait, élővilágát és hangulatát visszadó költeményeket várunk.

Részletek a www.bnpi.hu oldalon, illetve a Kaláka Fesztivál honlapján elérhetőek.


Dátum: 2017-03-08 20:21:47

Kaláka-József Attila

 Kaláka-József Attila

Nagyon vártuk már ezt a lemezt.
Nagy öröm, hogy négy év szünet után újra indul a Hangzó Helikon. 2004. és 2012. között huszonöt CD mellékletes verseskötet jelent meg, a sorozat több kitüntetést kapott és sokaknak szerzett örömet.

A Kaláka régi vágya valósul most meg, hisz az elmúlt több mint negyvenhat évben nagyon sok József Attila verset énekeltünk, és jelentettünk meg lemezen. Most sorra vettük a régieket, volt, amit újra felvettünk, volt, amit kicsit alakítottunk, és vannak régi felvételek, amiken nem akartunk változtatni. Születtek új dalok, igyekeztünk a Kaláka számára egyik legfontosabb költőnkről dalban hiteles képet rajzolni. Ami azt is jelenti, hogy sokféle stílusban - ahogy ez nálunk amúgy is szokásos - a verseket más és más megvilágításba helyeztük.

Tudjuk, József Attila sok versét írta dallamra, ami persze sohasem kötelez minket arra, hogy azt a dallamot megkeressük, de arra igen, hogy megfeleljünk annak, amit Kányádi Sándor írt rólunk, és amire büszkék vagyunk: Nem ráerőszakolják a maguk szerzeményeit, hanem kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe száműzött, "szív-némaságra" született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti "eredeti dallamot".

Szinte nincs Kaláka koncert József Attila dal nélkül - hacsak nem gyerekműsort játsszunk- bár elevenen él emlékemben, amikor az akkor kb 3 éves unokám a lépcsőházban énekelte: "lehettem volna oktató, nem íly töltőtollkoptató szegény legény". Volt már olyan is, hogy egy óvodás kérte, énekeljük el a Tudod, hogy nincs bocsánatot. Egyszer mesélte valaki, hogy 6 éves gyereke a Kaláka hatására József Attila kötetet kért születésnapjára.

Ezt azért is írom, mert sokszor megkérdezik, kiknek szánjuk, kiknek ajánljuk lemezünket. Kiknek? Mindenkinek. Mindenki megtalálhatja örömét ezekben a versekben - dalokban. Talán nekünk sem ugyanazt jelenti egy vers ma, mint a hetvenes években, pedig ugyanazt énekeljük. Mintha illusztrálnánk a '37 márciusában írott sorokat:
Szállj költemény, szólj költemény
mindenkihez külön-külön,
hogy élünk ám és van remény, -
van idő, csipjük csak fülön.

Kívánjuk, hogy leljék örömüket az új Hangzó Helikon kötetben!


Dátum: 2016-08-18 12:17:14

Ünnepi szonettkoszorú

 Ünnepi szonettkoszorú

December 3-án 20 órakor lemez és könyvbemutató a Concerto Budapest-ben (Bp. IX. kerület Páva u. 10): Ünnepi szonettkoszorú.

A verseket József Attila Hazám szonettsorozatának 7. verse alapján írták: (az elhangzás sorrendjében) Dobai Péter, Zsille Gábor, Oláh János, Lackfi János, Tóth Krisztina, Lanczkor Gábor, Térey János, Zalán Tibor, Tőzsér Árpád, Mezey Katalin, Szálinger Balázs, Erdős Virág, Lázár Balázs, Rózsássy Barbara.

Nagy öröm, hogy ennek az összefogásnak, melyet József Attila tiszteletének és hazaszeretetünknek köszönhetünk, mi is részesei vagyunk! Köszönet az ötletért a ferencvárosiaknak.


Dátum: 2016-08-18 12:18:00

Feldaraboljuk a végtelent

 Feldaraboljuk a végtelent

Októberben Veszprém megyében: Feldaraboljuk a végtelent. Ahogy Lackfi János írta, művészi hentesmunka vér nélkül, vérre menően. Szeretjük, hogy minden előadás más, várjuk a tisztelt publikumot!


Dátum: 2016-08-18 12:17:49

Műsorváltozás!

 Műsorváltozás!

Technikai okok miatt az október 6-i 11 órás előadás elmarad. A jegy visszavaltható, vagy érvényes a 9 vagy 10 órás előadásra.


Dátum: 2016-08-18 12:20:32

Muzsikáló Madárház

 Muzsikáló Madárház

2015. április 25-én 9:30-kor lesz "Madaras" könyvünk bemutatója vetítéssel, madárhangokkal és sok-sok zenével. Várunk benneteket a MOM-ba! Jegyek kaphatók a Kaláka Zeneboltban, vagy online: a jegy.hu-n


Dátum: 2016-08-18 12:19:39

Pocakos koncert

 Pocakos koncert

Koncert Gryllus Dorkával és Malek Andreával, születendő gyerekekkel és szüleikkel Kalákában. Erre a hagyományteremtő estre azokat a kisbabákat várjuk, erre az alkalomra összeállított műsorral, akik még a mamájuk pocakjában laknak. Eddig a Kányádi Sándor bácsitól tanult mondatot idéztük közönségünk életkoráról: "Karon-ülőtől botra-támaszkodóig". Most bővül a kör, erre a koncertre gyereket várókat hívunk, abban a reménységben, hogy a pocaklakók is örömüket lelik a beszűrődő muzsikában, költészetben. Kodály Zoltán mondta, hogy a gyerekek zenei nevelését kilenc hónappal megszületésük előtt kell elkezdeni. Itt a ragyogó alkalom! Az est kezdő perceiben neves szakemberek, Andrek Andrea (perinatális pszichológus, haptoterapeuta) és dr. Bálint Sándor (szülész-nőgyógyász és pszichoterapeuta szakorvos) gondolatait hallhatjuk. Közreműködik: Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Dorka, Gryllus Vilmos, Malek Andrea, Radványi Balázs


Dátum: 2016-08-18 12:19:48