Feldaraboljuk a végtelent

 Feldaraboljuk a végtelent

Októberben Veszprém megyében: Feldaraboljuk a végtelent. Ahogy Lackfi János írta, művészi hentesmunka vér nélkül, vérre menően. Szeretjük, hogy minden előadás más, várjuk a tisztelt publikumot!


Dátum: 2016-08-18 12:17:49

Műsorváltozás!

 Műsorváltozás!

Technikai okok miatt az október 6-i 11 órás előadás elmarad. A jegy visszavaltható, vagy érvényes a 9 vagy 10 órás előadásra.


Dátum: 2016-08-18 12:20:32

Muzsikáló Madárház

 Muzsikáló Madárház

2015. április 25-én 9:30-kor lesz "Madaras" könyvünk bemutatója vetítéssel, madárhangokkal és sok-sok zenével. Várunk benneteket a MOM-ba! Jegyek kaphatók a Kaláka Zeneboltban, vagy online: a jegy.hu-n


Dátum: 2016-08-18 12:19:39

Pocakos koncert

 Pocakos koncert

Koncert Gryllus Dorkával és Malek Andreával, születendő gyerekekkel és szüleikkel Kalákában. Erre a hagyományteremtő estre azokat a kisbabákat várjuk, erre az alkalomra összeállított műsorral, akik még a mamájuk pocakjában laknak. Eddig a Kányádi Sándor bácsitól tanult mondatot idéztük közönségünk életkoráról: "Karon-ülőtől botra-támaszkodóig". Most bővül a kör, erre a koncertre gyereket várókat hívunk, abban a reménységben, hogy a pocaklakók is örömüket lelik a beszűrődő muzsikában, költészetben. Kodály Zoltán mondta, hogy a gyerekek zenei nevelését kilenc hónappal megszületésük előtt kell elkezdeni. Itt a ragyogó alkalom! Az est kezdő perceiben neves szakemberek, Andrek Andrea (perinatális pszichológus, haptoterapeuta) és dr. Bálint Sándor (szülész-nőgyógyász és pszichoterapeuta szakorvos) gondolatait hallhatjuk. Közreműködik: Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Dorka, Gryllus Vilmos, Malek Andrea, Radványi Balázs


Dátum: 2016-08-18 12:19:48

Kaláka - József Attila

 Kaláka - József Attila

Elkezdtük a sokak által számon kért régi adósságunk törlesztését, stúdióban József Attila CD-t veszünk fel.

Ezzel az albummal szeretné a kiadó újra lendületbe hozni a Hangzó Helikon sorozatot, ami két éve, a 25. könyv megjelenése után megszakadt. Talán Új Hangzó Helikonnak kellene hívni a folytatást. (akinek jobb címötlete van, írja meg!)


Dátum: 2016-08-18 12:18:43

"Szívem zsong a szép szavaktól"

A Kaláka 1969-ben alakult. Dalaikban a kezdetektől költemények szólalnak meg. A 45. jubileumra készülve lista készült a költőkről, akik verseit a Kaláka tagjai énekelték. Háromszáz felett állt meg a sor. Folytatva a statisztikákat: több mint ezer dal, és több mint tízezer koncert. Harminc lemez, ami megjelent, negyven ország, ahol Kaláka koncert volt. A számos elismerés közül a legrangosabbak a Kossuth- díj, a Prima Primissima, Magyar Örökség díj.


A 45. jubileumra több koncertet is adnak, ezek közül kiemelkedik az összeállítás, amit 2014. október 31-én láthat a közönség a Művészetek Palotája Bartók termében.
16 órakor az együttes tagjai, Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Radványi Balázs gyerekeknek énekelnek, bemutatják a Kaláka legújabb gyereklemezét, a mai erdélyi költők verseire írt Ragyog a mindenség album dalait, utána felcsendülnek a régebbi, sokak által szeretett gyerekdalok.


19.30-kor kezdődik az esti koncert Szívem zsong a szép szavaktól címmel. Az első rész vendégei lesznek a Kodály iskola tanulói (ennek az iskolának elődjében, a Lórántffy utcai ének-zeneiben tanultak anno a Kaláka tagjai), Ferenczi György és a Rackajam, akikkel már több közös koncertet adott a Kaláka, hozzájuk csatlakozik Tátrai Tibor, a kiváló gitáros, akivel most fognak először közösen muzsikálni.


A második rész igazi meglepetéssel kezdődik: Cakó Ferenc homokanimációt készít Kaláka kompozíciókra. Aztán jönnek a korábbi Kaláka tagok, Huzella Péter, Mikó István, felidézve a régebbi idők sikereit. A Koncert végének vendége Sebestyén Márta lesz, akivel így már heten fognak együtt énekelni.


Dátum: 2016-08-18 12:21:06

Magyar Örökség díj

 Magyar Örökség díj

Idén márciusban a Magyar Örökség Díjat. Lackfi János kedves laudációját szeretnénk megosztani Önökkel.

KALÁKA EGYÜTTES

Kezdjük egy kis matematikával, állítsunk fel egy egyszerű egyenletet! Ha vers+zene=x, akkor Magyarországon biztos, hogy x=Kaláka. Ha valaki meghallja ezt a szót: Kaláka, önkéntelenül mosolyra húzódik a szája, legyen bár az illető nyugdíjas, óvódás, egyetemi tanár, kiskosztümös irodatündér vagy bőrszerkóba bújt kemény motoros. A budapesti villamosokon minden megállónál felcsendül a Bőrönd Ödön dallama, így hát a Kaláka így vagy úgy, de napi táplálék még annak is, aki ennek maga sincs tudatában. Amikor a kapolcsi Versudvarban, ahol örömömre az együttes oldalán hoppmesterkedhetem, Kaláka-mozit rendeztünk, és éjfélig Mátyás király-történeteket, népmeséket vetítettünk a jó népnek, ott gubbaszkodtak nagy babzsákokon gyerekek, ezüstfejű, meglett felnőttek, italozó, fiatal kompániák, összebújó szerelmesek és szívták magukba a napi mese- és vele zeneadagot. A Kaláka muzsikája mindenkié…

Hadd soroljak sebtében párat a leglegeikből. Több mint négy évtized alatt huszonhét lemez, több mint ezer saját dal és adaptáció. Legalább kétszáz magyar és külföldi költő dalait szólaltatták meg Burnstől Lorcáig, Guilléntől Adyig, Radnótitól Weöresig, József Attilától Nemes Nagy Ágnesig és tovább. Önálló lemezük jelent meg Villon és Jeszenyin, Kosztolányi és Kányádi, Arany János, Tamkó Sirató Károly és Szabó Lőrinc műveiből. A zenei közreműködésükkel létrejött Magyar Népmesék sorozat nemrég századik epizódjához érkezett. Mintegy százötven fellépésük van évente, úton zötykölődnek Ausztriától Argentínáig, Belgiumtól Bosznia-Hercegovináig, Brazíliától Bulgáriáig, Chilétől Finnországig, Japántól Mongóliáig, Portugáliától Tajvanig, Ukrajnáig vagy Uruguayig és még vagy tucatnyi más országban. Ha megunják a mikrobuszt meg a repülőt, legfeljebb majd a Prima Primissima lovacska hátán vagy a Kossuth-díjhoz járó bronzemberke kalapja mellé tűzve ügetnek tovább.

„Van egy álmom.” – mondta Martin Luther King, és elképzelt egy jobb világot. A Kaláka tagjai mindig is a Kodály-módszert emlegették zenei örökségük gyanánt. Kodály álma az éneklő Magyarország volt. A Kaláka álma talán egy verséneklő Magyarország, és az együttes az elmúlt négy évtizedben rengeteget tett ennek megvalósulásáért. Mozgalmat teremtettek, nyomukban fiatalok sokasága kezdett neki a versmegzenésítésnek a Gryllus kiadó égisze alatt, vagy a patinássá lett Hangzó Helikon sorozat közreműködőjeként a Makámtól a Misztrálig, a Rackajamtól Bognár Szilvi együtteséig, Palya Beától a Kosborig, Lovasi Andrástól a Csík Zenekarig, és még sorolhatnánk. Hogy a magyar könnyű- és folkzenei élet hősei mekkora tisztelettel viseltetnek az együttes iránt, azt mi sem mutatja jobban, mint a Kaláka 40. születésnapjára több ezer néző előtt, a Millenárison megrendezett négy és fél órás gigakoncert, melyen egyebek közt Ferenczi György és a Quimby, Balogh Kálmán és a Söndörgő, Sebestyén Márta és a Colorstar, a Heaven Street Seven és a PASO, Bársony Bálint és Palya Bea, Frenk és a Republic, a Napra és a Misztrál tisztelgett a Kaláka előtt.

Minden költő titokban rocksztárságról álmodik – T. S. Eliot, a huszadik század egyik legnagyobb alkotója például a Macskák nyávogott verseivel vergődött világhírnévre. Ezt a tágas hangzóteret adja meg a Kaláka stadionokban és művházakban, koncertpódiumokon és köztereken a magyar és a világlíra néma leventéinek, mi több, a még inkább elnémult, halott költőknek is: nekik köszönhetően kicsik és nagyok, lányok és fiúk gajdolják, dudorásszák, zümmögik, dünnyögik Jeszenyin, Villon, Kosztolányi, József Attila és mások sorait. Nemzedékek ültek az ő háromlábú kisszékükön, mindenki tudja, hogy a nandura gitárral kell vadászni, hogy a feketerigó hóban is megmarad feketének, vagy hogy az ukulele halkan szól és nem hangosan. A bebiflázott iskolás memoritereket sokszor csak nagy üggyel-bajjal tudjuk előkaparászni emlékezetünkből, ám ami egyszer Kaláka-muzsikával bemászott a fülünkbe, beégett a „merevlemezünkre”, azt ki nem irthatja onnan semmi, az velünk tart és útbaigazítást ad kórházi vagy nászi ágyon, otthonunkban vagy idegen kontinensek felett szállva repülőn, vásárlás közben vagy festői hegycsúcson állva. Elvehetetlen lelki zsákmány, kifogyhatatlan útravaló.

Lackfi János


Dátum: 2016-08-18 12:20:08