Meglepetéskoncert

2011. december másodika van, betlehemes körúton vagyunk Erdélyben. 3 napja, épp Kolozsváron ünnepeltük a Kaláka 42. születésnapját. Azaz dehogy ünnepeltük, csak eszünkbe jutott. Pedig a 42 is jeles szám, hisz tudjuk: Ábrahámtól Dávidig tizennégy nemzedék, Dávidtól a babiloni fogságbavitelig is tizennégy nemzedék, a babiloni fogságbaviteltől Krisztusig szintén tizennégy nemzedék. Ez összesen negyvenkettő. Tehát a 42 éves Kaláka az Ábrahámtól 42. nemzedékre született csecsemő születését ünnepli Szabad-e bejönni ide betlehemmel? műsorával. (micsoda rejtett misztikus összefüggések ugyebár)

Ma éppen Tusnádfürdőn vagyunk, az utazók védőszentjéről, Szent Kristófról elnevezett panzióban, tegnap itt muzsikáltunk egy kicsi templomban, többek között az itteni gyerekotthon lakóinak. Ők is a Böjte Csaba által alapított otthonok egyikében élnek, koncert után náluk voltunk látogatóban. A gyerekek sok Kaláka dalt ismernek, és előkerült a Kaláka (első) 40 éve könyv is. Kaptunk egy kedves megróvást, a könyv 64-dik oldalán van két kép: elöl a csapat, háttérben víz.
Egyikhez odaírtuk, hogy az Iguazu vízesésnél készült a felvétel, a másikhoz meg valami olyasmit, hogy valahol Európában, pedig tudhattuk volna, az a kép itt készült Tusnádfürdőn a Csukás tónál, csak persze nem látszik rajta a szép vadonatúj termálfürdő épülete.

Itt a könyv, és benne egy DVD, a meglepetéskoncert. Erre az eseményre ma is csak meghatódottan tudunk visszagondolni – most is köszönet mindenkinek, aki muzsikálta, szervezte, támogatta, titokban tartotta!

Mi is sokszor megnéztük,büszkén levetítettük Diósgyőrben, Kapolcson. Itt, a Kalákaoldalon is látható-hallható a koncert több részlete, remélem sokak örömére. Volt aki még azt is megjegyezte ironikusan: milyen jó, hogy ez még a ti életetekben történt. Bizony jó, és azóta már elröpült két esztendő, a koncertre pedig most is úgy gondolunk, mintha tegnap lett volna.

Lackfi János – Bevezető
Magyar népmesék – A Kecskemétfilm jóvoltából elkészült a Magyar népmesék egyedi epizódja.