Így kezdődött: Amikor 1980-ban a Miskolci Városi Művelődési Központ tervezte a nyarat, megkérdezték tőlem, lenne-e valami ötletem, milyen új eseményt hozhatnánk a Diósgyőri Várba. Néhány nap múlva – emlékszem, vezetés közben – beugrott: csináljunk folkfesztivált. Ilyen akkor még Kelet-Középeurópában nem volt, és mivel a Kaláka játszott már nyugaton a hetvenes években több hasonlón, volt honnan ötletet merítenünk.

Azóta össze sem tudom számolni, hányan, hány országból jártak a Kaláka Fesztiválon, ahol az autentikus népzenétől a legkülönbözőbb feldolgozásokon át, a jazzig az énekelt versekig sok mindent láthat-hallhat a publikum. Ami fontos, minden produkció egyéni hangú, értéket hordozó, nívósan szórakoztató legyen.

2012-ben költöznünk kellett, nagy örömünkre Eger városa szeretettel fogadott, új otthonra találtunk itt. A kulturális kínálat azonos, koncertek, táncházak, kiállítás, gyerekműsor, templomi hangverseny, verskoncert. Eger több pontján zajlanak az események, a nagy koncertek természetesen esténként az egri várban vannak. Az időpont pedig minden évben a negyedik hétvége júniusban.