Az öt éve futó, hetvenöt adásnál tartó Partitúra című TV-műsor a Duna TV csatornáján vált népszerűvé, ám 2023-ban beköltözött a Zene Házába is, színpadra szabott változatban. Az alkotóknak: Miklósa Erikának és Batta Andrásnak műsorvezetőként, valamint Novák Péternek rendezőként a kezdet kezdetétől az volt a célja, hogy felfedezze Magyarország fővároson túli kulturális világát. Ebben az élő változatos sorozatban az alkotók új találkozásokkal gazdagítják az eddigieket – mindezt kötetlen beszélgetés és zenélés formájában. Ezúttal a vers és a zene kapcsolódási pontjaival és témájában.

Hamvas Béla szerint a Kemenesalja és a Kemeneshát különösen gazdag helye az emberi létezésnek. Olyan ez a táj, mint a költészet. Nem is lehet véletlen, hogy ennyi nagy költőnk született éppen ezen a vidéken, az egykor vulkanikus természetű Ság-hegy környékén. Itt jött a világra (Egyházashetye) a felvilágosodás korának nagy költője, Berzsenyi Dániel és egy másik költőóriás, Weöres Sándor is. Weöres Csöngén töltötte a gyerek- és a kamaszkorát, sőt egészen 33 éves koráig bejelentett csöngei lakos volt. A Száncsengőben feldobbanó két nagy ló is az itteni háza ablaka alatt ment el, az ünnepelt költő pedig nem csak megírta, de mindenhová magával is vitte a faluját: akárhol járt, hiányolta, így rendszeresen hazatért. Ma is álló szülőházában régi dolgozószobája is róla mesél a ceruzacsonkokkal, utolsó, félbehagyott cigarettás dobozával, az éjszakai írást segítő legendás kávéfőzővel, a műfordító-költő feleség Károlyi Amyval közös életük emlékeivel. Na és a Weöresnek dedikált, a költő élete alatt is féltve őrzött dedikált kötetekkel a nagy kortársaktól: Pilinszkytől, Ottliktól és Nagy Lászlótól. Nagy Lászlótól, aki szintén környékbeli volt, az innen csupán 30 kilométernyire fekvő Iszkáz szülötte.

A nagy Kemenes-környéki költőkről és hozzájuk kapcsolódóan sok más egyébről is lesz szó az április 11-i esten, József Attila születésnapján, a magyar költészet napján. Tényleg, vajon találkozott valaha Weöres Sándor és József Attila? Weöres három rövid verset is írt József Attilához, és mindössze 8 év korkülönbség volt köztük: Weöres idén lenne éppen 110 éves. Weöres Sándor, József Attila és Nagy László számos versét megzenésítették, az esten sok más egyéb mellett szó lesz a költészet és zene kapcsolatáról is. Az irodalmi sétán Fűzfa Balázs irodalomtörténésszel, az ELTE Savaria Egyetemi Központ tanárával, versekkel és élőzenével elevenítjük fel a Nagyok alakját.

A Zene Házában megvalósuló Partitúra Live sorozat szerkesztője Száraz Eszter.

Gryllus Dániel zeneszerző, előadóművész zenélni is fog: szinte az egész magyar irodalmat megénekelte már, ezúttal a versek megzenésítéséről, vers és zene kapcsolatáról, na meg Weöresről és Nagy Lászlóról is beszélgetünk majd vele.