A Fény és hang koncertek a decemberi ünnepkörök kultúráját, hagyományait, zenéit mutatják be. Együtt várjuk a fényt, megünnepeljük az Adventet és a Hanukát két felejthetetlen koncerttel.

Első koncert:

DECEMBER 3. VASÁRNAP 18.00
FÉNY ÉS HANG – ADVENTI KONCERT
A KLEBELSBERG KULTÚRKÚRIÁBAN

Második koncert:

DECEMBER 9. SZOMBAT 19.00
FÉNY ÉS HANG – HANUKA KONCERT A MARCZIN

A Hanuka koncert varázslatos zenei élményeket ígér, amelyekkel ünneplőbe öltöztetheted a szíved, s lelked egyaránt. Erre biztosíték a NIGUN, akik a közép-kelet európai zsidó zenei hagyományt hatalmas energiákkal értelmezik újra, a modern jazz nyelvén. Ízelítőt kapunk GRYLLUS VILMOS, GRYLLUS DÁNIEL és SZALÓKI ÁGI ‘volt egyszer volt egy kis zsidó’ című lemezének jiddis népdalaiból Kányádi Sándor fordításában.

Fellép BOB COHEN (az egykori Di Naye Kapelye vezetője) és MOSER ÁDÁM, akik évtizedek óta gyűjtik a kelet európai zsidó népzenei hagyatékot, bejárva szinte egész Kelet -Európát. Nekik köszönhetően a zenén keresztül tárul fel a sokszínű zsidó folklór emléke.

Az est záró attrakciójaként zsidó egyházzenét, a kántorok rendhagyó nagykoncertjét élvezhetjük. Ezen fellépnek a DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGA KÓRUSA LÁZÁR ZSIGMOND vezetésével, és lenyűgöző hangú szólisták: NÓGRÁDI GERGELY főkántor (Frankel Zsinagóga), operaénekes, „a Zsidó Pavarotti”; FEKETE LÁSZLÓ, a Dohány utcai Zsinagóga, ZUCKER IMMÁNUEL, a Bethlen téri Zsinagóga főkántorai és DÉSI TAMÁS, a Bét Sálom Zsinagóga kántorjelöltje. A műsorban zsidó liturgikus kántorénekek hangzanak el a Messiás-várásról, kórus- és szólódalok hanuka ünnepére.

I. felvonás
Nigun (klez-jazz)
Gryllus Vilmos, Gryllus Dániel és Szalóki Ági (Volt egyszer egy kis zsidó)
Bob Cohen, Moser Ádám (K-Eu yiddish népzene)

II. felvonás
Kántorkoncert:
Dohány utcai Zsinagóga kórusa (karnagy: Lázár Zsigmond)
Fekete László főkántor (Dohány utcai Zsinagóga)
Nógrádi Gergely főkántor (Frankel Zsinagóga)
Zucker Immánuel főkántor (Bethlen téri zsinagóga)
Dési Tamás kántorjelölt (Bét Sálom Zsinagóga)
Zongorán közreműködik: Teszter Nelli