szubjektív vallomás

Nem tudom, játszottunk-e az 1969 óta eltelt évek alatt azonos koncertet. Persze a szerkesztett műsorok kivételek, vagy külföldi turnék, ahol előre leírtuk a műsort. Elég nagy a repertoár, mindig az adott közönséghez és a mi hangulatunkhoz igazítjuk az előadott dalok sorát. Persze ezt a sort sok minden befolyásolhatja. Aktuálisan megjelent új dalaink, a koncert vendége, valamely ünnepkör (amikor a koncert zajlik), általunk megénekelt költő születésének évfordulója…

Néha nemzeti ünnepeink valamelyikén kérnek fel koncertre, akkor ez is alakítja az összeállítást. Tegyük hozzá, sokat muzsikálunk külföldön, és olyankor figyelembe vesszük, a hallgatóság tud-e magyarul, mert még az azonos dal is máshogy szól Budapesten, Csikszeredán, Tokióban, Berlinben, vagy Santiagóban.

Szeretjük itthoni koncertjeinknek ezt a címet adni – Kiss Anna verse nyomán: Csak az egészség meglegyen. Vagy egyszerűen Kaláka koncert, esetleg Kaláka koncert a …alkalmából; …tiszteletére; …ünnepén. A Kaláka 45. évfordulóján a MÜPA koncerttermében muzsikáltunk. A szervezők azt kérték, ne egyszerűen Kaláka 45 legyen a cím. Törtem a fejemet, elmeséltem egy baráti házaspárnak, és kérdeztem van-e ötletük. Az asszonyoknak mindig van: Nézd meg, hogy kezdődik a 45. zsoltár. Így kezdődik, Szívem zsong a szép szavaktól. Ez lett a jubileumi koncert címe, és azóta is többször énekeltük koncertünket ezzel a címmel.

gd

Előadják: Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Radványi Balázs