Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Náray Erika vendége: Gryllus Dániel

május 26;20:00 CEST

Náray Erika vendége: Gryllus DánielGryllus Dániel zeneszerző, előadóművész a kétszeres Kossuth-díjas, Prima Primissima díjas és Magyar Örökség díjas Kaláka Együttes alapítótagja. Zenéjük különböző, Kárpát-medencén inneni és túli népek muzsikáját és klasszikus zenei elemeket vegyít, régi és mai költők verseit önti zenébe. Hogy a jazz mint az amerikai kultúra egyik legfontosabb és legegyedibb terméke milyen módon kapcsolódik Gryllus Dániel életébe, arról ez alkalommal is Náray Erika faggatja majd vendégét.
A Kaláka együttes első, amatőr felvétele a II. kerületi Lorántffy lépcső alján készült a legenda szerint, amit Gryllus Dániel is megerősített. Ötvenhárom ével később, 2022-ben még mindig kapnak felkéréseket a tengerentúlra is. Nem szűnő sikerük titka sokak szerint a négy tiszta énekhang összecsengése, a klasszikus és népi hangszerek együttes alkalmazása – és bizonyára az az őszinte rajongás, amellyel a zenéhez és a költészethez közelítenek. Munkásságuk gyümölcse harminc lemez, ezerháromszáz dal, európai, ázsiai, észak- és dél-amerikai, ausztráliai fellépések sora. Filmzenéikért, köztük a Mesék Mátyás királyról, a Magyar mondák, valamint a Magyar népmesék című világszerte bemutatott, immár száz epizódból álló sorozat zenéiért a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon életműdíjat kaptak. Gryllus Dániel esetében nem megkerülhető kérdés a család, hiszen testvére, Gryllus Vilmos szintén alappillére a Kalákának, felesége, Kőváry Katalin rendező, dramaturg, aki a Kaláka sikereiben is fontos szerepet töltött be, lánya, Gryllus Dorka színművésznő, fia, Gryllus Samu pedig zeneszerző, aki jazzbasszusgitárosként indult a pályán.
A nézőket, akik 18.00 órától foglalhatják el helyüket, a Bohém Rendezvényhelyszín üdvözlőitallal várja, a koncert előtt és után pedig vacsorázási lehetőséget biztosít számukra.
 

Részletek

Dátum:
május 26
Időpont:
20:00 CEST
Esemény kategória:
Honlap:
View Website →