A teljesség felé

Gryllus Dániel dalsorozata Weöres Sándor költői prózájának mondataiból

Az előadás szólóban (Gryllus Dániel), kamarakoncert változatban (3 fő – Gryllus Dániel, Szalóki Ági, Szirtes Edina Mókus ) és nagyzenekari változatban (20 fő) is előadható. Az előadáshoz színész is csatlakozik, aki a prózai részleteket felolvassa.

1945-ben jelent meg az akkor 32 éves Weöres Sándor kötete a Teljesség Felé. A költő mesterének – Hamvas Bélának – ajánlott filozófiai prózai mű mentes a vallási vagy politikai propagandától, állásfoglalástól.

„Amit itt olvasol: több mint világnézet és kevesebb mint vallás. Több mint világnézet, mert általa a dolgokat nem valamely irányból látod, hanem közös gyökerüknél tapintod. Kevesebb mint vallás, mert nincs benne szó az isteni misztériumokról, melyekről csak jelképekben lehet beszélni.“

Az előadás története: A nyolcvanas évek elején, az akkor harmincas éveit járó Gryllus Dániel elkészíti a prózai mű egyes részleteinek zenei adaptációját. Önmaga veszi fel otthoni néhány-sávos készülékkel az ének, furulya, citera, klarinét, ütős… stb szólamokat. A művet az akkori monopol helyzetben lévő Hungaroton nem ítéli kiadásra érdemesnek. A zeneszerző saját költségén 1987-ben az Intersound stúdióban felvételt készít a darabból, melyet átad a Hungarotonnak, így az anyag megjelenhet 1988-ban a költő 75. születésnapjára.

A darab néhányszor elhangzik színpadon, ilyenkor a zenei kompozíció hangszerelésében leegyszerűsítve hangzik el. A zenei részeket az eredeti műből vett prózai részek kötik össze. Ennek dramaturgiáját Kőváry Katalin, rendező, a zeneszerző felesége állította össze.

2010-ben Gryllus Samu – a zeneszerző 34 éves fia –új hangszerelést készít a műből, melynek előadására édesapja pályatársait (Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Balogh Kálmán)és fiatalabb, hozzá közel álló kollégáit (Bognár Szilvia, Palya Bea, Szalóki Ági, Szirtes Edina Mókus, Both Miklós, Ferenczi György). Az új hangszerelés nyilvános előadására 2010 április 23-án kerül sor, a zeneszerző 60. születésnapján a Milennáris Teátrumban.

2011-ben a MŰPA hangversenytermében is elhangzott a mű, erről a koncertről DVD is készült.