Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Sebestyén Márta: Tizenöt zsoltár

Időpont:

2024. június 6. 19:00

Helyszín:

Marosvásárhely, református Vártemplom
Marosvásárhely, református Vártemplom

Jegyinformáció:

Ismertető:

Sebestyén Márta, Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos hangversenye

A Zsoltárok Könyve az Ószövetség 150 részből álló imádság- és énekgyűjteménye.  A zsoltárok énekelt költemények, hisz több zsoltárvers elején olvashatjuk a bibliában is, hogy melyik dallamra kellett énekelni. Ezeket a dallamokat sajnos nem őrizte meg kotta, hisz az ókorban még nem volt kottaírás.

A zsoltárok sok költőt ihlettek parafrázisok, vagy a zsoltárok szellemében írott költemények megírására. Ebbe a sorba illeszkedik ez a Tizenöt zsoltár koncert is. Sumonyi Zoltán írta a verseket, Gryllus Dániel a dallamokat, ezek között több népzenei motívum is felfedezhető.

A koncert CD változata 1997-ben jelent meg először.

A marosvásárhelyi Vártemplomban tartott eseményre a belépés adományalapú.

A Zsoboki Református Egyház keretén belül 30 éve működő Bethesda Gyermekotthon, mint nonprofit szociális intézet átszerveződés alatt áll, és komoly anyagi gondokkal küszködik. A jelenlegi romániai gyermekvédelmi törvény nem engedélyezi a nagy létszámú gyermekotthonok működését, a gyermekek elhelyezése csak családtípusú otthonokban lehetséges. Ezért a Bethesda Gyermekotthon fennmaradásához létfontosságú, hogy intézményük családtípusú otthonná alakuljon át. Az átszerveződést viszont csak két családtípusú ház felépítésével tudják megvalósítani, hiszen egy épületben maximálisan 12 gyerek elhelyezése lehetséges. Az építkezés elkezdődött, és ezt az ügyet támogatjuk a koncerteken begyűlt adományokkal.

Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány a koncerten begyűlt adományokat a Bethesda Gyermekotthonnak ajánlja fel és hálásan köszöni!
https://drive.google.com/file/d/1Z1vnLlbpeWrbyBgD5wdt-GXM_kpYbtf7/view?usp=sharing