Végre!

 Végre!

Itt van, még friss, meleg, most jött a nyomdából!

Ma vehettük kézbe a Hangzó Helikon sorozat legújabb darabját, a Kaláka - Szabó Lőrinc kötetet Sajdik Ferenc zseniális rajzaival.

A kötet bemutatója és dedikálása 2011. 12. 11-én 13 órakor lesz a Helikon Könyvesházban. (Bajcsy-Zsilinszky út 35. szám alatt)


Dátum: 2016-08-18 12:41:28

"Lassabban mozgunk, de a koncertek hangulata a régi."

Erdélyi turnén a Kaláka: a tizenegy fellépésből álló erdélyi koncertsorozat első állomása -hétfőn este- Nagyvárad volt.

Az együttes kedden este Kolozsvárn lépett fel, szerdán Marosvásárhely, majd december elsején Tusnádfürdő következik. A turné anyagát az együttes Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című, 1987-ben megjelent albuma adja.

Az adventi koncertturné további helyszínei: december 2-án Sepsiszentgyörgy, 3-án Székelykeresztúr, 4-én Kézdivásárhely, 5-én Székelyudvarhely, 6-án Csíkszereda, 7-én Szatmárnémeti. További részletek az együttes honlapján, a kalaka.hu oldalon.

Bukaresti Rádió

Gryllus Dániel az erdélyi turnéról:


Dátum: 2016-08-18 12:41:41

Hadik Irodalmi Szalon

 Hadik Irodalmi Szalon

\"Az élet tartalmát a nagy feszültség, az alkotás pillanatai jelentik, nem pedig a létezés kalendáriumi időszaka.\"
(Márai Sándor)

Egy év. Egy éve izgatottan, de tele tervekkel, egy kis csapattal, hittel és megmutatni-akarással elindítottuk a Hadik Irodalmi Szalont a Hadik Kávéházban. Egy régi tervem, álmom vált valóra azzal, hogy egy kulturális, irodalom-központú műhelyt hozzak létre, ahol amellett, hogy művészeti életünk tehetséges elődeit, a nagy mestereket bemutassam, rájuk emlékezzünk; egyben leültessem egy asztalhoz a kortárs irodalmi, képzőművészeti, zenei élet kiválóságait, bemutassam a barátságok, egymásra-hatások, a 20. századi történelem: magyarországi nehézségek, emigráció, ihlettel teli évtizedek és szerelmek szövevényes hálóját. Írókat, festőket, zeneművészeket, tudósokat, költőket. Egy év alatt havi egy alkalommal rendeztünk irodalmi estet, s már az indulástól rengeteg követőnk, vendégünk, látogatónk volt. Beszélgettünk, zenéltünk, emlékeztünk és felidéztünk, verset hallgattunk és filmet néztünk, énekeltünk és tisztelet adtunk. Büszke vagyok, hogy elmondhatom: megvalósult az álmom, s Budapest egyik leglátogatottabb, legnépszerűbb kulturális találkozóhelye lett a Hadik Irodalmi Szalon.

Most, november 24-én, csütörtökön 19.00 órától születésnapi estet tartunk,

melyen amellett, hogy magunkat megünnepeljük, vendégeinket is köszöntjük: egyben lesznek ők ünneplők és ünnepeltek. Csukás István író, költő ez évben ünnepli 75. születésnapját. Az eredetileg hegedűművésznek induló költő, aki Kormos István bíztatására fordult a gyermekirodalom felé, bizonyára mesél majd költészetről, szerkesztőségi életről, s gyermekkorom meghatározó \"barátairól\": Süsüről, Mirr-Murról, Pom-pomról, Gombóc Artúrról és más csodás teremtményeiről.
Szintén vendégünk lesz Halász Judit színésznő, énekesnő, a Vígszínház oszlopos tagja, közel 40 film: így a Szerelmesfilm, a Lila ákác, a Mirr-murr a kandúr, az Egyszeregy főszereplője, aki új műfajt teremtett: magyar költők verseit énekelte és énekli a magyar könnyűzene legjobbjainak megzenésítésében - gyerekeknek. Nélküle, azt gondolom, elképzelhetetlen egy igazi születésnapi dal eléneklése
Vendégeink lesznek a Gryllus testvérek: Gryllus Vilmos és Dániel, akik 1969-ben (november 26-án) alapították meg a Kaláka együttest, amelyben magyar költők megzenésített verseivel léptek színpadra, s váltak egyaránt kicsik és nagyok kedvenceivé. Gryllus Vilmost is köszöntjük születésnapján: ő ezévben 60 éves! Maga a kaláka népi kifejezés, jelentése \"közös munka\", eredetileg házépítést jelentett. Ez a szó az estre is érvényes lesz: mindannyiuk léte valamelyest összefügg: számtalan közös munka, barátság, irodalom és gyermekek kapcsolata határozza meg életüket, munkásságukat.

A vidám születésnapi esten egyaránt beszélgetek majd vendégeimmel életükről, versekről és dalokról, gyermekekről és felnőttekről, s ünnepről: egymást fogjuk köszönteni - verssel, dallal, videóval, tortával. Mivel a háziasszony is aznap ünnepli születésnapját, reméljük, a közös éneklés sem marad el. Lesz ismét meglepetés is: bemutatkozik egy folyóirat, a Prae, melynek legfrissebb, tematiukus Budapest számának összetételében, elkészültében a Hadik Irodalmi Szalonnak igen nagy szerepe volt.

Ez alkalommal a legkisebbeket is szeretettel várjuk hát a Hadik Irodalmi Szalonban - s természetesen minden érdeklődőt, törzsvendéget és újonnan érkezőt a szokásos meleg, meghitt hangulattal, irodalom-átszőtte levegőben, finom tortával köszöntünk!

Időpont: 2011. november 24., csütörtök, 19.00 Helyszín: Hadik Kávéház (1111 Budapest, Bartók Béla út 36.)

Juhász Anna
művészeti vezető
Hadik Irodalmi Szalon


Dátum: 2016-08-18 12:42:25

Kaláka a Dél keresztje alatt

 Kaláka a Dél keresztje alatt

2011 októberében a Kaláka együttes immár harmadszor koncertezett az „istenáldott földrész” lakóinak vendégszeretetét élvezve. Ezúttal Chilében, Argentínában és Brazíliában muzsikáltak.

A Fonóban, a koncert közben szó esik az élményekről, és az ott készült többórás videofelvétel legérdekesebb részeit is láthatja a közönség.


Az est vendége a Los Gringos
Los Gringos


Dátum: 2016-08-18 12:43:10

"vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak"

...és közelednek a szokásos téli koncertek a MOM-ban.

Még időben szólunk, a jegyekről most érdemes gondoskodni, nehogy lemaradjanak a programokról.

Jegyek csak a Kaláka Zeneboltban kaphatók! Tel: 267-5331


Dátum: 2016-08-18 12:44:44

Gryllus Vilmos 60.

 Gryllus Vilmos 60.

Gryllus Vilmos ezen a koncerten 40 év dalaiból - ezúttal a felnőttek számára írottakból - válogat a Millenáris színpadán. A koncert egyedülálló lesz abból a szempontból, hogy különböző előadásmódban hangzanak el Gryllus Vilmos dalai, hol rockosan, hol Kalákásan, hol meg csak úgy Vilmososan... Ünnepeljenek velünk!

Úgy másfél éve lehetett, hogy Ferenczi Gyuri felvetette, a 60. születésnapomon csináljunk egy olyan koncertet, ahol ő, és zenekara, a Rackajam játsszák, kísérik a dalaimat, és majd meglátom, hogy milyen jó lesz!
Az alkalom eljött? Ott lesz persze a Kaláka is, lesznek dalok, melyeket négyesben, lesznek, melyeket valamennyien együtt játszunk majd. Ott lesz Szokolai Dongó is, hiszen a Kiss Anna- dalok, amik nekem nagyon fontosak, nélküle nem úgy szólnak? Szóval lesz velem tíz remek zenész, és egy csomó dal azokból, amiket az elmúlt negyven évben írtam. Aztán majd meglátjuk.

Gryllus Vilmos


Dátum: 2011-10-27 21:33:03

Befejeződtek az új Szabó Lőrinc lemez hangfelvételei.

 Befejeződtek az új Szabó Lőrinc lemez hangfelvételei.

Fotó: Lajtos István


Dátum: 2016-08-18 12:45:36