A Kaláka Dél-Amerikában

 A Kaláka Dél-Amerikában

2011 októberében a Kaláka együttes immár harmadszor koncertezett az "istenáldott földrész" lakóinak vendégszeretetét élvezve. Ezúttal Chilében, Argentínában és Brazíliában muzsikáltak. A Fonóban, december 27-én tartott koncert közben beszámoltak az élményekről. Az ott levetített film itt is látható.

(Balázs forgatta, ezért olyan nincs rajta amikor muzsikálunk, mert a gitárral nem lehet fényképezni)


Dátum: 2016-08-18 12:40:13

Bartók Rádió

 Bartók Rádió

Sebő Ferenc műsorában a karácsonyról és a karácsonyi dalokról beszélgetünk. A rádió archívumában még egy darabig meghallgatható. meghallgatom


Dátum: 2016-08-18 12:40:38

Volt egyszer egy Versudvar Kapolcson

 Volt egyszer egy Versudvar Kapolcson

És már készülünk a következőre.
Találkozunk jövő nyáron!

a Kaláka Versudvar honlapja


Dátum: 2011-12-26 00:22:01

Magyar népmesék 100.

 Magyar népmesék 100.

Nagy örömünkre elkészült a Magyar Népmesék újabb epizódja, amellyel immár 100 részesre kerekedett a sorozat.

panoráma


Dátum: 2016-08-18 12:41:12

Végre!

 Végre!

Itt van, még friss, meleg, most jött a nyomdából!

Ma vehettük kézbe a Hangzó Helikon sorozat legújabb darabját, a Kaláka - Szabó Lőrinc kötetet Sajdik Ferenc zseniális rajzaival.

A kötet bemutatója és dedikálása 2011. 12. 11-én 13 órakor lesz a Helikon Könyvesházban. (Bajcsy-Zsilinszky út 35. szám alatt)


Dátum: 2016-08-18 12:41:28

"Lassabban mozgunk, de a koncertek hangulata a régi."

Erdélyi turnén a Kaláka: a tizenegy fellépésből álló erdélyi koncertsorozat első állomása -hétfőn este- Nagyvárad volt.

Az együttes kedden este Kolozsvárn lépett fel, szerdán Marosvásárhely, majd december elsején Tusnádfürdő következik. A turné anyagát az együttes Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című, 1987-ben megjelent albuma adja.

Az adventi koncertturné további helyszínei: december 2-án Sepsiszentgyörgy, 3-án Székelykeresztúr, 4-én Kézdivásárhely, 5-én Székelyudvarhely, 6-án Csíkszereda, 7-én Szatmárnémeti. További részletek az együttes honlapján, a kalaka.hu oldalon.

Bukaresti Rádió

Gryllus Dániel az erdélyi turnéról:


Dátum: 2016-08-18 12:41:41

Hadik Irodalmi Szalon

 Hadik Irodalmi Szalon

\"Az élet tartalmát a nagy feszültség, az alkotás pillanatai jelentik, nem pedig a létezés kalendáriumi időszaka.\"
(Márai Sándor)

Egy év. Egy éve izgatottan, de tele tervekkel, egy kis csapattal, hittel és megmutatni-akarással elindítottuk a Hadik Irodalmi Szalont a Hadik Kávéházban. Egy régi tervem, álmom vált valóra azzal, hogy egy kulturális, irodalom-központú műhelyt hozzak létre, ahol amellett, hogy művészeti életünk tehetséges elődeit, a nagy mestereket bemutassam, rájuk emlékezzünk; egyben leültessem egy asztalhoz a kortárs irodalmi, képzőművészeti, zenei élet kiválóságait, bemutassam a barátságok, egymásra-hatások, a 20. századi történelem: magyarországi nehézségek, emigráció, ihlettel teli évtizedek és szerelmek szövevényes hálóját. Írókat, festőket, zeneművészeket, tudósokat, költőket. Egy év alatt havi egy alkalommal rendeztünk irodalmi estet, s már az indulástól rengeteg követőnk, vendégünk, látogatónk volt. Beszélgettünk, zenéltünk, emlékeztünk és felidéztünk, verset hallgattunk és filmet néztünk, énekeltünk és tisztelet adtunk. Büszke vagyok, hogy elmondhatom: megvalósult az álmom, s Budapest egyik leglátogatottabb, legnépszerűbb kulturális találkozóhelye lett a Hadik Irodalmi Szalon.

Most, november 24-én, csütörtökön 19.00 órától születésnapi estet tartunk,

melyen amellett, hogy magunkat megünnepeljük, vendégeinket is köszöntjük: egyben lesznek ők ünneplők és ünnepeltek. Csukás István író, költő ez évben ünnepli 75. születésnapját. Az eredetileg hegedűművésznek induló költő, aki Kormos István bíztatására fordult a gyermekirodalom felé, bizonyára mesél majd költészetről, szerkesztőségi életről, s gyermekkorom meghatározó \"barátairól\": Süsüről, Mirr-Murról, Pom-pomról, Gombóc Artúrról és más csodás teremtményeiről.
Szintén vendégünk lesz Halász Judit színésznő, énekesnő, a Vígszínház oszlopos tagja, közel 40 film: így a Szerelmesfilm, a Lila ákác, a Mirr-murr a kandúr, az Egyszeregy főszereplője, aki új műfajt teremtett: magyar költők verseit énekelte és énekli a magyar könnyűzene legjobbjainak megzenésítésében - gyerekeknek. Nélküle, azt gondolom, elképzelhetetlen egy igazi születésnapi dal eléneklése
Vendégeink lesznek a Gryllus testvérek: Gryllus Vilmos és Dániel, akik 1969-ben (november 26-án) alapították meg a Kaláka együttest, amelyben magyar költők megzenésített verseivel léptek színpadra, s váltak egyaránt kicsik és nagyok kedvenceivé. Gryllus Vilmost is köszöntjük születésnapján: ő ezévben 60 éves! Maga a kaláka népi kifejezés, jelentése \"közös munka\", eredetileg házépítést jelentett. Ez a szó az estre is érvényes lesz: mindannyiuk léte valamelyest összefügg: számtalan közös munka, barátság, irodalom és gyermekek kapcsolata határozza meg életüket, munkásságukat.

A vidám születésnapi esten egyaránt beszélgetek majd vendégeimmel életükről, versekről és dalokról, gyermekekről és felnőttekről, s ünnepről: egymást fogjuk köszönteni - verssel, dallal, videóval, tortával. Mivel a háziasszony is aznap ünnepli születésnapját, reméljük, a közös éneklés sem marad el. Lesz ismét meglepetés is: bemutatkozik egy folyóirat, a Prae, melynek legfrissebb, tematiukus Budapest számának összetételében, elkészültében a Hadik Irodalmi Szalonnak igen nagy szerepe volt.

Ez alkalommal a legkisebbeket is szeretettel várjuk hát a Hadik Irodalmi Szalonban - s természetesen minden érdeklődőt, törzsvendéget és újonnan érkezőt a szokásos meleg, meghitt hangulattal, irodalom-átszőtte levegőben, finom tortával köszöntünk!

Időpont: 2011. november 24., csütörtök, 19.00 Helyszín: Hadik Kávéház (1111 Budapest, Bartók Béla út 36.)

Juhász Anna
művészeti vezető
Hadik Irodalmi Szalon


Dátum: 2016-08-18 12:42:25