Kaláka - József Attila

 Kaláka - József Attila

Elkezdtük a sokak által számon kért régi adósságunk törlesztését, stúdióban József Attila CD-t veszünk fel.

Ezzel az albummal szeretné a kiadó újra lendületbe hozni a Hangzó Helikon sorozatot, ami két éve, a 25. könyv megjelenése után megszakadt. Talán Új Hangzó Helikonnak kellene hívni a folytatást. (akinek jobb címötlete van, írja meg!)


Dátum: 2016-08-18 12:18:43

"Szívem zsong a szép szavaktól"

A Kaláka 1969-ben alakult. Dalaikban a kezdetektől költemények szólalnak meg. A 45. jubileumra készülve lista készült a költőkről, akik verseit a Kaláka tagjai énekelték. Háromszáz felett állt meg a sor. Folytatva a statisztikákat: több mint ezer dal, és több mint tízezer koncert. Harminc lemez, ami megjelent, negyven ország, ahol Kaláka koncert volt. A számos elismerés közül a legrangosabbak a Kossuth- díj, a Prima Primissima, Magyar Örökség díj.


A 45. jubileumra több koncertet is adnak, ezek közül kiemelkedik az összeállítás, amit 2014. október 31-én láthat a közönség a Művészetek Palotája Bartók termében.
16 órakor az együttes tagjai, Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Radványi Balázs gyerekeknek énekelnek, bemutatják a Kaláka legújabb gyereklemezét, a mai erdélyi költők verseire írt Ragyog a mindenség album dalait, utána felcsendülnek a régebbi, sokak által szeretett gyerekdalok.


19.30-kor kezdődik az esti koncert Szívem zsong a szép szavaktól címmel. Az első rész vendégei lesznek a Kodály iskola tanulói (ennek az iskolának elődjében, a Lórántffy utcai ének-zeneiben tanultak anno a Kaláka tagjai), Ferenczi György és a Rackajam, akikkel már több közös koncertet adott a Kaláka, hozzájuk csatlakozik Tátrai Tibor, a kiváló gitáros, akivel most fognak először közösen muzsikálni.


A második rész igazi meglepetéssel kezdődik: Cakó Ferenc homokanimációt készít Kaláka kompozíciókra. Aztán jönnek a korábbi Kaláka tagok, Huzella Péter, Mikó István, felidézve a régebbi idők sikereit. A Koncert végének vendége Sebestyén Márta lesz, akivel így már heten fognak együtt énekelni.


Dátum: 2016-08-18 12:21:06

Magyar Örökség díj

 Magyar Örökség díj

Idén márciusban a Magyar Örökség Díjat. Lackfi János kedves laudációját szeretnénk megosztani Önökkel.

KALÁKA EGYÜTTES

Kezdjük egy kis matematikával, állítsunk fel egy egyszerű egyenletet! Ha vers+zene=x, akkor Magyarországon biztos, hogy x=Kaláka. Ha valaki meghallja ezt a szót: Kaláka, önkéntelenül mosolyra húzódik a szája, legyen bár az illető nyugdíjas, óvódás, egyetemi tanár, kiskosztümös irodatündér vagy bőrszerkóba bújt kemény motoros. A budapesti villamosokon minden megállónál felcsendül a Bőrönd Ödön dallama, így hát a Kaláka így vagy úgy, de napi táplálék még annak is, aki ennek maga sincs tudatában. Amikor a kapolcsi Versudvarban, ahol örömömre az együttes oldalán hoppmesterkedhetem, Kaláka-mozit rendeztünk, és éjfélig Mátyás király-történeteket, népmeséket vetítettünk a jó népnek, ott gubbaszkodtak nagy babzsákokon gyerekek, ezüstfejű, meglett felnőttek, italozó, fiatal kompániák, összebújó szerelmesek és szívták magukba a napi mese- és vele zeneadagot. A Kaláka muzsikája mindenkié…

Hadd soroljak sebtében párat a leglegeikből. Több mint négy évtized alatt huszonhét lemez, több mint ezer saját dal és adaptáció. Legalább kétszáz magyar és külföldi költő dalait szólaltatták meg Burnstől Lorcáig, Guilléntől Adyig, Radnótitól Weöresig, József Attilától Nemes Nagy Ágnesig és tovább. Önálló lemezük jelent meg Villon és Jeszenyin, Kosztolányi és Kányádi, Arany János, Tamkó Sirató Károly és Szabó Lőrinc műveiből. A zenei közreműködésükkel létrejött Magyar Népmesék sorozat nemrég századik epizódjához érkezett. Mintegy százötven fellépésük van évente, úton zötykölődnek Ausztriától Argentínáig, Belgiumtól Bosznia-Hercegovináig, Brazíliától Bulgáriáig, Chilétől Finnországig, Japántól Mongóliáig, Portugáliától Tajvanig, Ukrajnáig vagy Uruguayig és még vagy tucatnyi más országban. Ha megunják a mikrobuszt meg a repülőt, legfeljebb majd a Prima Primissima lovacska hátán vagy a Kossuth-díjhoz járó bronzemberke kalapja mellé tűzve ügetnek tovább.

„Van egy álmom.” – mondta Martin Luther King, és elképzelt egy jobb világot. A Kaláka tagjai mindig is a Kodály-módszert emlegették zenei örökségük gyanánt. Kodály álma az éneklő Magyarország volt. A Kaláka álma talán egy verséneklő Magyarország, és az együttes az elmúlt négy évtizedben rengeteget tett ennek megvalósulásáért. Mozgalmat teremtettek, nyomukban fiatalok sokasága kezdett neki a versmegzenésítésnek a Gryllus kiadó égisze alatt, vagy a patinássá lett Hangzó Helikon sorozat közreműködőjeként a Makámtól a Misztrálig, a Rackajamtól Bognár Szilvi együtteséig, Palya Beától a Kosborig, Lovasi Andrástól a Csík Zenekarig, és még sorolhatnánk. Hogy a magyar könnyű- és folkzenei élet hősei mekkora tisztelettel viseltetnek az együttes iránt, azt mi sem mutatja jobban, mint a Kaláka 40. születésnapjára több ezer néző előtt, a Millenárison megrendezett négy és fél órás gigakoncert, melyen egyebek közt Ferenczi György és a Quimby, Balogh Kálmán és a Söndörgő, Sebestyén Márta és a Colorstar, a Heaven Street Seven és a PASO, Bársony Bálint és Palya Bea, Frenk és a Republic, a Napra és a Misztrál tisztelgett a Kaláka előtt.

Minden költő titokban rocksztárságról álmodik – T. S. Eliot, a huszadik század egyik legnagyobb alkotója például a Macskák nyávogott verseivel vergődött világhírnévre. Ezt a tágas hangzóteret adja meg a Kaláka stadionokban és művházakban, koncertpódiumokon és köztereken a magyar és a világlíra néma leventéinek, mi több, a még inkább elnémult, halott költőknek is: nekik köszönhetően kicsik és nagyok, lányok és fiúk gajdolják, dudorásszák, zümmögik, dünnyögik Jeszenyin, Villon, Kosztolányi, József Attila és mások sorait. Nemzedékek ültek az ő háromlábú kisszékükön, mindenki tudja, hogy a nandura gitárral kell vadászni, hogy a feketerigó hóban is megmarad feketének, vagy hogy az ukulele halkan szól és nem hangosan. A bebiflázott iskolás memoritereket sokszor csak nagy üggyel-bajjal tudjuk előkaparászni emlékezetünkből, ám ami egyszer Kaláka-muzsikával bemászott a fülünkbe, beégett a „merevlemezünkre”, azt ki nem irthatja onnan semmi, az velünk tart és útbaigazítást ad kórházi vagy nászi ágyon, otthonunkban vagy idegen kontinensek felett szállva repülőn, vásárlás közben vagy festői hegycsúcson állva. Elvehetetlen lelki zsákmány, kifogyhatatlan útravaló.

Lackfi János


Dátum: 2016-08-18 12:20:08

Ragyog a mindenség

 Ragyog a mindenség

Végre, végre, végre! Elkészült!
A Ragyog a mindenség gyermekvers-antológia a kortárs erdélyi irodalom 24 kiemelkedő alkotójától közöl mintegy 200 verset, és mint az utóbbi húsz év gyermekekhez szóló lírájából merítő válogatás, iránymutató az olvasás megkedveltetése, a további könyvválasztás tekintetében.

Ez a kötet ugyanakkor hangsúlyosan több mint versantológia: rendhagyó módon arra vállalkozik, hogy teret adjon a vers, a rajz és a zene találkozásának. A gyermeki világ meghatározó motívumait követő versciklusok mindegyikét más-más – összesen tizennégy – Erdélyben alkotó grafikusművész illusztrálta, a stílusok, technikák, színek és formák sajátos ritmusú váltakozása pedig káprázatos vizuális elemekből építkező teret eredményez.

A gondolat és a folt, a rím és vonal képzeletbeli összefonódását pompásan egészíti ki a muzsika: az antológiát a nemzetközi hírű Kaláka együttes legújabb albuma teszi teljessé, amelyen a kötet szerzőitől választott egy-egy vers szólal meg, mint sziporkázó dalokká kibontott költemény. A nagy gonddal, rendkívül igényes kivitelben készült könyv ráragyog olvasóira, valós élményt nyújt számukra – mert ez az, ami egyetlen kisgyermek világából sem hiányozhat.

A Gutenberg Kiadóval közösen megjelentetett könyv és CD csak a Kaláka Zeneboltban, a webáruházban és a Kaláka koncerteken kapható!


Dátum: 2016-08-18 12:19:56

Kaláka Koncert Kicsiknek

 Kaláka Koncert Kicsiknek

A Marczi Közösségi Tér kistermében 2013. október 8-án (három délelőtti időpontban: 9 óra, 10 óra, 11 óra) megrendezésre kerülő Kaláka Kicsiknak koncertjeinkre azokat a 1,5-4 éves gyermekeket várjuk szüleikkel, akiknek a mamájuk és a papájuk egykoron a mi dalaikon nőtt fel.

Ültetett nézőtér és hangosítás nélküli, közvetlen hangvételű örömmuzsikálásra invitáljuk őket egy kicsi, barátságos zeneszobába. Ezzel a programmal szeretnénk nekik szeretetteljes légkört biztosítani az első ismerkedésre az akusztikus hangszerek csodálatos sokszínűségével és a zene végtelen világával.

A kb. 35-40 perces bababarát műsort követően búcsúzóul minden gyermeket egy Kaláka Válogatás CD-vel ajándékozunk meg, melyet örömmel dedikálunk számukra ott, a helyszínen.

Jegyek kaphatók a Kaláka Zeneboltban (1)-267-5331 (1052 Budapest, Bárczy I. u. 10.), valamint a helyszínen.

 


Dátum: 2016-08-18 12:21:12

Kaláka VERSUDVAR

 Kaláka VERSUDVAR

Harangoznak délre, hívnak az ebédre… Minálunk nemcsak az agy meg a szív lakomázik, kézműves borokkal és sparhelten sült lepénnyel kísérve jobban csúsznak a szellemi ételek is.

Kondul a Kaláka Versudvar harangja, csupazene, csupavers programok egymás hegyén-hátán, tíz nap tömör gyönyör reggeltől estig.

Kelő nappal együtt kelünk, vagy majdnem, kezdünk a kicsikkel, idén is lesz nekik ringató, ölbeli játék, reggeli szemnyitogató és kéz-láb-gyurmázó foglalatosság. Aztán gyerekkoncertek, s ami újdonság: jöhetnek a gyerkőcök rajzolni, s a legszebb képeket életre keltik a TRÉV műhely serény kézművesei, surrogó varrógépeikkel.

dén is zakatol a Versműhely, ahol minden áldott délben együtt fúrjuk-faragjuk, kalapáljuk a szövegeket a kedves erre járó-kelőkkel – égen-földön járókkal és korán meg későn kelőkkel.

Délután koncertek sora nagyszerű zenészekkel, Malek Andreától Sebő Ferencig, Korpás Évitől Szalóki Ágiig, Herczku Ágnestől Dés Andrásig, Ferenczi Györgytől a Kosborig, Sinha Róberttől Szirtes Edina Mókusig. Meg persze Kaláka százezer színben és változatban!

Velünk tartanak dalszövegíró barátok (Müller Péter Sziámi, Geszti Péter), költő-barátok (Kiss Judit Ágnes, Molnár Krisztina Rita, Varró Dániel, Kovács András Ferenc, Tóth Krisztina, Szlukovényi Katalin, Kiss Anna, Szabó T. Anna), no meg színész-barátok (Galkó Balázs, Rátóti Zoltán).

Lesz meglepetés-látványosság Boka Gábor urammal, az udvar házigazdái, Gryllusok, Lackfiak, Radványiak, Beczék mind egy szálig felcsapnak botcsinálta komédiásnak.

Továbbra is frissen sülnek a színpadon a vers-perecek, improvizálnak a költők, és éneklik a lírai péksüteményt a zenészek. Az esték pedig közös dalolásba torkollnak – Rosonczy-Kovács Mihály daloskönyve nyomán remek énekesekkel és hangszeresekkel kalandozzuk végig a lehető legtöbb magyar tájegységet, fejest csobbanunk azok muzsikájába.

Vagyis vers és zene reggeltől estig, örömködés és ökörködés, szomszédolás a Palya-udvarral, hejehuja-vigalom kipirulástól bepipulásig, kifulladástól elpilledésig. Aki minket nem szeret, egye meg a sparheltet! (Vagy inkább mégse, mert akkor hol sül a lepény?) Az összes többieket meg szeretettel várjuk!

Lackfi János
a Kaláka Versudvar egyik házigazdája

PS

Azt hiszem, minden lényeges kiderül az itt leírottakból. Amit hozzá kell tennem: nagyon örülünk, hogy harmadszor is van Kaláka Versudvar Kapolcson, ahol büszkén mutathatjuk fel az énekelt (szavalt, írott, alkotott, dramatizált stb) vers sokszínű műfaját.

Idén Veletek ugyanott!

Gryllus Dániel
a Kaláka Versudvar egyik másik házigazdája


Dátum: 2016-08-18 12:21:56

Fatemplom Fesztivál

 Fatemplom Fesztivál

Nemrég érkeztünk haza Magyarföldről, a Fatemplom Fesztiválról.
Köszönjük, hogy eljöttetek, reméljük, ti is jól éreztétek magatokat. Jövőre folytatjuk!


Dátum: 2016-08-18 12:18:09