"Hajh, Élet, hajh"

A Kaláka együttes 50. jubileumi évadjában régi adósságát törleszti ezzel az Ady-dalokból álló összeállítással. A hetvenes évek közepén az ország sokak számára első színésze, Latinovits Zoltán egy közös rádióműsor kapcsán fedezte fel magának az akkor még fiatal zenekart, és javasolta, tartsanak közös esteket. 1975-76-ban sokfelé mentek együtt. Akkor született Latinovits ötlete, készítsenek közösen Ady estet a költő születésének 100. évfordulójára. 1977-re. A remek Ady versmondásáról is híres, legendás színész 1976-ban meghalt, így a terv meghiúsult.

Most, 2019-ben sokat emlékezünk Ady Endrére, halálának századik évfordulója kapcsán. Ez alkalom az idén 50 éves Kalákának, hogy a Latinovits tervét megvalósítsa.

Az esten közreműködnek az együttes tagjai: Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs és velük énekel az egykori Kaláka tag Huzella Péter is. a műsorban Latinovits Zoltánt is láthatja a közönség archív televíziós felvételekről.
Az est szerkesztő-rendezője Kőváry Katalin.


Dátum: 2019-09-10 15:59:01

Vannak vidékek...

 Vannak vidékek...

A Kaláka számára a nyolcvanas évek óta nincs koncert Kányádi dal nélkül. Sándor bácsi meghatározó atyai jóbarát lett az életükben. Sok verset ajánlott, hogy dal szülessék belőle, sokat utaztak együtt, számtalan emléket, mondást, történetet őriznek vele kapcsolatban. Elveszett követ, Faragott versike, Valaki jár a fák hegyén, Dél keresztje alatt, Két nyárfa, Kuplé a vörös villamosról, Alma, alma... sorolhatnánk tovább a sokak számára kedves verseket-dalokat.

A Kaláka együttes pályafutásának 50. évébe lépve elhatározta, hogy Bogdán Zsolttal a Magyarországon is filmekből, előadóestjeiről (többek között Ady műsoráról) ismert kiváló kolozsvári színésszel közösen előadást tart Budapesten a Vigadóban és Kolozsvári Állami Magyar Színházban, melyen az ezredforduló legnagyobb magyar költője, Kányádi Sándor verseit hallhatja a közönség.


Dátum: 2019-04-17 14:10:24

Újra itt a karácsonyi daloskönyv!

 Újra itt a karácsonyi daloskönyv!

Nagy örömmel adjuk tudtul, hogy a Szabad-e bejönni ide betlehemmel? c. lemezünk újra megjelent daloskönyv formában a Móra kiadónál. A kötetet Herbszt László grafikái díszítik.
Ajánljuk szeretettel a felújított Kaláka zenéskönyvet gyerekeknek, felnőtteknek, időseknek, családoknak... mindenkinek.


Dátum: 2018-11-07 13:39:59

Nyári fesztiválok a Kaláka háza táján

 Nyári fesztiválok a Kaláka háza táján

Hogy mindenki fel tudjon készülni, és időben kivehesse a szabadságát, néhány fontos információ a nyári eseményekről:

Kaláka Fesztivál

Eger, 2018. június 28- július 1.
kalakafesztival.hu

Fatemplom Fesztivál

Magyarföld, 2018. július 13-15.
fatemplomfesztival.hu

Kaláka Versudvar

Művészetek Völgye Kapolcs, 2018. július 21- 29.
kalakaversudvar.hu

A fesztiválok honlapja hamarosan frissül. Szeretettel várunk mindenkit!


Dátum: 2018-03-18 19:46:14

Arany 201

 Arany 201

Mikor a jubileumi évet terveztük, arra gondoltunk legyen egy évzáró, ahová a Kaláka együttes barátait, zenekarokat, költőket, színészeket, énekeseket, táncosokat, képzőművészeket meghívunk. Olyanokat, akik jelentősen hozzájárultak az Arany János emlékév sikeréhez. Kicsit elszámítottuk magunkat. Fantasztikus produkciók születtek, irreális vállalkozás mindenkit meghívni. És ne nevezzük évzárónak, mert Arany János költészete a jubileumi év alatt egyre izgalmasabbá vált, nem, hogy véget ért volna a ráirányuló figyelem, inkább fokozódott. Az Arany-év folytatódik. Közreműkökők: Kováts Kriszta, Farkas Gábriel, Szirtes Edina Mókus, Fool Moon , Keönch László, Fekete János Jammal, Nana Vortex, Hungarian FolkEmbassy, Huzella Péter, Csík János, Dresch Mihály, Szabó T. Anna, Lackfi János, Bacsa Ildikó, Hegedűs D. Géza , Tóth Norbert Márk, Balogh Kálmán, Jankovics Marcell, Cakó Ferenc, Magyar Nemzeti Táncegyüttes Zsuráfszky Zoltán koreográfiájával Szép, tartalmas estét kívánunk!


Dátum: 2018-02-19 13:40:44

Versíró pályázat a Bükkről

 Versíró pályázat a Bükkről

A Bükk csavargó útjain - versíró pályázat! Az idén 40 éves Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a 38. Kaláka Fesztivál versíró pályázatot hirdet, melyre a Bükk lenyűgöző természeti adottságait, élővilágát és hangulatát visszadó költeményeket várunk.

Részletek a www.bnpi.hu oldalon, illetve a Kaláka Fesztivál honlapján elérhetőek.


Dátum: 2017-03-08 20:21:47

Kaláka-József Attila

 Kaláka-József Attila

Nagyon vártuk már ezt a lemezt.
Nagy öröm, hogy négy év szünet után újra indul a Hangzó Helikon. 2004. és 2012. között huszonöt CD mellékletes verseskötet jelent meg, a sorozat több kitüntetést kapott és sokaknak szerzett örömet.

A Kaláka régi vágya valósul most meg, hisz az elmúlt több mint negyvenhat évben nagyon sok József Attila verset énekeltünk, és jelentettünk meg lemezen. Most sorra vettük a régieket, volt, amit újra felvettünk, volt, amit kicsit alakítottunk, és vannak régi felvételek, amiken nem akartunk változtatni. Születtek új dalok, igyekeztünk a Kaláka számára egyik legfontosabb költőnkről dalban hiteles képet rajzolni. Ami azt is jelenti, hogy sokféle stílusban - ahogy ez nálunk amúgy is szokásos - a verseket más és más megvilágításba helyeztük.

Tudjuk, József Attila sok versét írta dallamra, ami persze sohasem kötelez minket arra, hogy azt a dallamot megkeressük, de arra igen, hogy megfeleljünk annak, amit Kányádi Sándor írt rólunk, és amire büszkék vagyunk: Nem ráerőszakolják a maguk szerzeményeit, hanem kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe száműzött, "szív-némaságra" született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti "eredeti dallamot".

Szinte nincs Kaláka koncert József Attila dal nélkül - hacsak nem gyerekműsort játsszunk- bár elevenen él emlékemben, amikor az akkor kb 3 éves unokám a lépcsőházban énekelte: "lehettem volna oktató, nem íly töltőtollkoptató szegény legény". Volt már olyan is, hogy egy óvodás kérte, énekeljük el a Tudod, hogy nincs bocsánatot. Egyszer mesélte valaki, hogy 6 éves gyereke a Kaláka hatására József Attila kötetet kért születésnapjára.

Ezt azért is írom, mert sokszor megkérdezik, kiknek szánjuk, kiknek ajánljuk lemezünket. Kiknek? Mindenkinek. Mindenki megtalálhatja örömét ezekben a versekben - dalokban. Talán nekünk sem ugyanazt jelenti egy vers ma, mint a hetvenes években, pedig ugyanazt énekeljük. Mintha illusztrálnánk a '37 márciusában írott sorokat:
Szállj költemény, szólj költemény
mindenkihez külön-külön,
hogy élünk ám és van remény, -
van idő, csipjük csak fülön.

Kívánjuk, hogy leljék örömüket az új Hangzó Helikon kötetben!


Dátum: 2016-08-18 12:17:14