Fesztivál

Kaláka Fesztivál - Eger

Kaláka Fesztivál, Eger

Így kezdődött: Amikor 1980-ban a Miskolci Városi Művelődési Központ tervezte a nyarat, megkérdezték tőlem, lenne-e valami ötletem, milyen új eseményt hozhatnánk a Diósgyőri Várba. Néhány nap múlva – emlékszem, vezetés közben – beugrott: csináljunk folkfesztivált. Ilyen akkor még Kelet-Középeurópában nem volt, és mivel a Kaláka játszott már nyugaton a hetvenes években több hasonlón, volt honnan ötletet merítenünk.

Azóta össze sem tudom számolni, hányan, hány országból jártak a Kaláka Fesztiválon, ahol az autentikus népzenétől a legkülönbözőbb feldolgozásokon át, a jazzig az énekelt versekig sok mindent láthat-hallhat a publikum. Ami fontos, minden produkció egyéni hangú, értéket hordozó, nívósan szórakoztató legyen.

2012-ben költöznünk kellett, nagy örömünkre Eger városa szeretettel fogadott, új otthonra találtunk itt. A kulturális kínálat azonos, koncertek, táncházak, kiállítás, gyerekműsor, templomi hangverseny, verskoncert. Eger több pontján zajlanak az események, a nagy koncertek természetesen esténként az egri várban vannak. Az időpont pedig minden évben a negyedik hétvége júniusban.

Az idei fesztivál időpontja: 2019. június 27-30.


A fesztivál saját honlapja: kalakafesztival.hu

Fatemplom Fesztivál - Magyarföld

Fatemplom Fesztivál, Magyarföld

Mikor 2010-ben Rátóti Zoltán, kiváló színész barátunk volt az 50 lakosú őrségi Magyarföld polgármestere, elhatározta, hogy templomot épít. Ötlete és szívós munkája eredményeként készült el a minden felekezet számára nyitva álló Fatemplom gyönyörű helyen, egy nagy réten az erdő és a falu között. A hely szellemisége kínálja magát kulturális esemény számára.

2012-ben rendeztük meg először Zoltánnal közösen a Fatemplom Fesztivált. Pénteken kezdődnek a koncertek, irodalmi műsorok a szabadtéri színpadon és a templomban felváltva. Jazz és népzene, énekelt vers és irodalom. A fesztivált ökumenikus istentisztelet zárja vasárnap délelőtt. Az szertartás részei között a fesztivál művészei is fellépnek.

Mivel ugyanezen a hétvégén (július közepén) Magyarföldhöz közel Nagyrákoson rendezik a Völgyhídi Vásárt, velük szövetkezve ott tartjuk a fesztivál gyerekműsorát, ajánljuk, hogy aki eljön az Őrségbe délelőtt menjen a vásárba, este a Fatemplom Fesztiválra.

Az idei fesztivál időpontja: 2019. július 12-14.


A Fatemplom fesztivál honlapja

Kaláka Versudvar - Kapolcs, Művészetek Völgye

Kaláka Versudvar, Kapolcs

A nagy hagyományú Művészetek Völgye eseménysorozat alapítója Márta István 2011-ben meghívta a Kalákát, válasszon egy udvart magának Kapolcson, ahol 10 napon keresztül szervezője, házigazdája és állandó résztvevője az ott zajló műsorfolyamnak. Mi pedig megkértük Lackfi János barátunkat, éljük át együtt ezt a 10 napot, legyen ő is házigazda, hívjon költőket, állítsuk össze együtt a programot.

Gyerekműsorok, énekelt és mondott versek, kollektív versírás Lackfi Jánossal, improvizációk költő vendégekkel, nagy koncertek, közös éneklés. Minden a költészetről, a zenéről és természetesen a vers és dallam kapcsolatáról szól 10 napon keresztül reggeltől éjszakáig Kapolcson a Dózsa György út 69-ben Henn Tiborék portáján a Kaláka Versudvarban

Az idei fesztivál időpontja: 2019. július 19-28.


A Versudvar honlapja