Ragyog a mindenség

 Ragyog a mindenség

Végre, végre, végre! Elkészült!
A Ragyog a mindenség gyermekvers-antológia a kortárs erdélyi irodalom 24 kiemelkedő alkotójától közöl mintegy 200 verset, és mint az utóbbi húsz év gyermekekhez szóló lírájából merítő válogatás, iránymutató az olvasás megkedveltetése, a további könyvválasztás tekintetében.

Ez a kötet ugyanakkor hangsúlyosan több mint versantológia: rendhagyó módon arra vállalkozik, hogy teret adjon a vers, a rajz és a zene találkozásának. A gyermeki világ meghatározó motívumait követő versciklusok mindegyikét más-más – összesen tizennégy – Erdélyben alkotó grafikusművész illusztrálta, a stílusok, technikák, színek és formák sajátos ritmusú váltakozása pedig káprázatos vizuális elemekből építkező teret eredményez.

A gondolat és a folt, a rím és vonal képzeletbeli összefonódását pompásan egészíti ki a muzsika: az antológiát a nemzetközi hírű Kaláka együttes legújabb albuma teszi teljessé, amelyen a kötet szerzőitől választott egy-egy vers szólal meg, mint sziporkázó dalokká kibontott költemény. A nagy gonddal, rendkívül igényes kivitelben készült könyv ráragyog olvasóira, valós élményt nyújt számukra – mert ez az, ami egyetlen kisgyermek világából sem hiányozhat.

A Gutenberg Kiadóval közösen megjelentetett könyv és CD csak a Kaláka Zeneboltban, a webáruházban és a Kaláka koncerteken kapható!


Dátum: 2016-08-18 12:19:56

Kaláka Koncert Kicsiknek

 Kaláka Koncert Kicsiknek

A Marczi Közösségi Tér kistermében 2013. október 8-án (három délelőtti időpontban: 9 óra, 10 óra, 11 óra) megrendezésre kerülő Kaláka Kicsiknak koncertjeinkre azokat a 1,5-4 éves gyermekeket várjuk szüleikkel, akiknek a mamájuk és a papájuk egykoron a mi dalaikon nőtt fel.

Ültetett nézőtér és hangosítás nélküli, közvetlen hangvételű örömmuzsikálásra invitáljuk őket egy kicsi, barátságos zeneszobába. Ezzel a programmal szeretnénk nekik szeretetteljes légkört biztosítani az első ismerkedésre az akusztikus hangszerek csodálatos sokszínűségével és a zene végtelen világával.

A kb. 35-40 perces bababarát műsort követően búcsúzóul minden gyermeket egy Kaláka Válogatás CD-vel ajándékozunk meg, melyet örömmel dedikálunk számukra ott, a helyszínen.

Jegyek kaphatók a Kaláka Zeneboltban (1)-267-5331 (1052 Budapest, Bárczy I. u. 10.), valamint a helyszínen.

 


Dátum: 2016-08-18 12:21:12

Kaláka VERSUDVAR

 Kaláka VERSUDVAR

Harangoznak délre, hívnak az ebédre… Minálunk nemcsak az agy meg a szív lakomázik, kézműves borokkal és sparhelten sült lepénnyel kísérve jobban csúsznak a szellemi ételek is.

Kondul a Kaláka Versudvar harangja, csupazene, csupavers programok egymás hegyén-hátán, tíz nap tömör gyönyör reggeltől estig.

Kelő nappal együtt kelünk, vagy majdnem, kezdünk a kicsikkel, idén is lesz nekik ringató, ölbeli játék, reggeli szemnyitogató és kéz-láb-gyurmázó foglalatosság. Aztán gyerekkoncertek, s ami újdonság: jöhetnek a gyerkőcök rajzolni, s a legszebb képeket életre keltik a TRÉV műhely serény kézművesei, surrogó varrógépeikkel.

dén is zakatol a Versműhely, ahol minden áldott délben együtt fúrjuk-faragjuk, kalapáljuk a szövegeket a kedves erre járó-kelőkkel – égen-földön járókkal és korán meg későn kelőkkel.

Délután koncertek sora nagyszerű zenészekkel, Malek Andreától Sebő Ferencig, Korpás Évitől Szalóki Ágiig, Herczku Ágnestől Dés Andrásig, Ferenczi Györgytől a Kosborig, Sinha Róberttől Szirtes Edina Mókusig. Meg persze Kaláka százezer színben és változatban!

Velünk tartanak dalszövegíró barátok (Müller Péter Sziámi, Geszti Péter), költő-barátok (Kiss Judit Ágnes, Molnár Krisztina Rita, Varró Dániel, Kovács András Ferenc, Tóth Krisztina, Szlukovényi Katalin, Kiss Anna, Szabó T. Anna), no meg színész-barátok (Galkó Balázs, Rátóti Zoltán).

Lesz meglepetés-látványosság Boka Gábor urammal, az udvar házigazdái, Gryllusok, Lackfiak, Radványiak, Beczék mind egy szálig felcsapnak botcsinálta komédiásnak.

Továbbra is frissen sülnek a színpadon a vers-perecek, improvizálnak a költők, és éneklik a lírai péksüteményt a zenészek. Az esték pedig közös dalolásba torkollnak – Rosonczy-Kovács Mihály daloskönyve nyomán remek énekesekkel és hangszeresekkel kalandozzuk végig a lehető legtöbb magyar tájegységet, fejest csobbanunk azok muzsikájába.

Vagyis vers és zene reggeltől estig, örömködés és ökörködés, szomszédolás a Palya-udvarral, hejehuja-vigalom kipirulástól bepipulásig, kifulladástól elpilledésig. Aki minket nem szeret, egye meg a sparheltet! (Vagy inkább mégse, mert akkor hol sül a lepény?) Az összes többieket meg szeretettel várjuk!

Lackfi János
a Kaláka Versudvar egyik házigazdája

PS

Azt hiszem, minden lényeges kiderül az itt leírottakból. Amit hozzá kell tennem: nagyon örülünk, hogy harmadszor is van Kaláka Versudvar Kapolcson, ahol büszkén mutathatjuk fel az énekelt (szavalt, írott, alkotott, dramatizált stb) vers sokszínű műfaját.

Idén Veletek ugyanott!

Gryllus Dániel
a Kaláka Versudvar egyik másik házigazdája


Dátum: 2016-08-18 12:21:56

Fatemplom Fesztivál

 Fatemplom Fesztivál

Nemrég érkeztünk haza Magyarföldről, a Fatemplom Fesztiválról.
Köszönjük, hogy eljöttetek, reméljük, ti is jól éreztétek magatokat. Jövőre folytatjuk!


Dátum: 2016-08-18 12:18:09

Kaláka Fesztivál

 Kaláka Fesztivál

Kedves Barátaink!

Mindenkinek nagyon köszönjük, aki eljött a 34. Kaláka Fesztiválra, Egerbe. Reméljünk, mindenki jól szórakozott.

Mi már készülünk a jövő évi fesztiválra.Megemlékezünk Balassi Bálint születésének 460., Vitkovics Mihály halálának 185. évfordulójára, és a Kalákának is lesznek jubileumai: 45 éves a zenekar, 35 éves a fesztivál. 450 éve született William Shakespeare.

Az idei fesztiválon készült fotókat folyamatosan tesszük fel, érdemes vissza-visszatérni a Kaláka Fesztivál honlapjára és a facebook oldarára.


Dátum: 2016-08-18 12:22:43

Kaláka Koncert Kicsiknek

 Kaláka Koncert Kicsiknek

JÚNIUS 6. CSÜTÖRTÖK 9.30 ÉS 11.00

A legkisebbeknek szóló Kaláka koncertekre azokat a 1,5-4 éves gyermekeket várjuk szüleikkel, akiknek a mamájuk és a papájuk egykoron a mi dalainkon nőtt fel.

Gyermekkorunk legkedvesebb zenekarai szinte észrevétlenül válnak saját gyermekeink kedvenceivé. A Fakatonát, a Pelikánt és a Bőrönd Ödönt talán még anyukánkkal énekeltük, és még ma is kívülről tudjuk, de egy ideje már a gyermekeink dúdolják…
Ültetett nézőtér és hangosítás nélküli, közvetlen hangvételű örömmuzsikálásra invitáljuk őket egy kicsi, barátságos zeneszobába. Ebben a szeretetteljes légkörben ismerkedhetnek meg sok akusztikus hangszerrel és találkozhatnak – talán először – a zene csodálatos világával.

A kb. 35-40 perces bababarát műsort követően búcsúzóul minden gyermeket egy Kaláka Válogatás CD-vel ajándékozunk meg, melyet örömmel dedikálunk számukra.


Dátum: 2016-08-18 12:23:07

Hello London!

 Hello London!

A hétvégén Londonban jártunk a magyar családi nap rendezényen.

Elég sokan összejöttek a zord időjárás ellenére. Köszönjük a Balassi Intézet meghívását.


Dátum: 2013-05-13 21:02:18